Meer informatie over de houdingen tijdens de sessie met Wulan

Welkom bij Yoga Speciaal voor Jou! Ik werk volgens het principe van Yoga for the special Child. Dit is een uitgebreid programma van yogatechnieken ter verbetering van de natuurlijke ontwikkeling van kinderen met speciale behoeften. Deze yogastijl is zacht en therapeutisch. Het is veilig voor baby's, kinderen en jong volwassenen met Down Syndroom, Cerebrale Parese, microfalie, autisme en andere ontwikkelingsstoornissen. Deze methode biedt ook een effectieve behandeling voor kinderen met ADD, ADHD en leerproblemen. Tijdens de yogasessies zal er, samen met het kind, gewerkt worden aan een balans tussen inspanning en ontspanning.

We beginnen de sessie met het zingen van een mantra. Dit is een prachtig moment om contact te maken met Wulan. Wulan praat niet, maar ze kan enorm genieten van het luisteren naar tekst en melodie.

Aan het begin van de yogales doe ik een ademhalingsoefening met Wulan ter voorbereiding op de yogahoudingen die gaan volgen. Een goede balans tussen ademhaling en de yogahoudingen zorgen voor een reinigende werking, energie en rust.

"Enkelflexie en rotatie": Deze buig- en draaibewegingen van voeten en enkels verbeteren de kracht en flexibiliteit in de enkels en voeten, helpen bij het formeren van de voetbogen en stimuleren belangrijke energiepunten in de voeten. Na het doen van deze oefeningen, masseer ik de voeten van het kind een paar minuten. Het ontspannende effect van deze massage helpt hem/haar voor te bereiden op de oefeningen die nog komen.

"Liggende kniebuigingen en rotatie van het heupgewricht": Deze oefeningen vergroten de elasticiteit van de knieën en heupen, verminderen spanning in de onderrug en versterken de pezen, zenuwen en spieren van de benen. Ze hebben ook een stimulerend effect op de buikorganen en helpen gas, koliek en verstopping te verminderen.

"Liggende twist": Hierdoor wordt er een rotatie in de gehele wervelkolom teweeggebracht. Op deze manier wordt de beweeglijkheid en de gezondheid van de gehele wervelkolom gestimuleerd. Door afwisselend de ene kant op te draaien en vervolgens de andere kant op worden de inwendige organen en klieren gemasseerd en versterkt. Daarbij is het ook een ontspannende oefening voor de spieren in de rug, taille en heupen.

"De brug": Dat yoga niet alleen ontspannen maar ook hard werken is, blijkt uit deze oefening. Door de billen van de grond op te lichten en dit vast te houden is dit de brug naar een stabiele onderrug en sterke been- en bilspieren.

"Knie-naar-borsthouding": Deze houding is heel goed om gas, koliek en andere problemen met de ingewanden te verminderen. Het versterkt de buikspieren, rekt de spieren van de rug en nek op en helpt de flexibiliteit van de heupen en knieën te vergroten. Het is vooral gunstig voor het verminderen van spanning in de onderrug.

"Armheffing": Door verschillende bewegingen te maken met de armen wordt de mobiliteit, de beweeglijkheid van het schoudergewricht, behouden. Doordat de bewegingen geleid actief worden uitgevoerd zal de kracht in de armen en het bovenlichaam toenemen. Ook zal hierdoor de motorische coördinatie verbeteren. De bewegingen worden binnen het gezichtsveld van het kind uitgevoerd, wat helpt bij een beter lichaamsbewustzijn van het kind.

"Knieflexie": Door de kniebuigingen worden de bovenbeenspieren niet alleen op lengte gehouden, maar wordt ook de kracht versterkt aangezien het kind moet helpen met het uitvoeren van deze beweging.

"De sprinkhaan": Deze oefening versterkt de spieren van de onderrug en billen, rekt de buikspieren op en versterkt organen en klieren in de buik. Ook wordt de spijsvertering gestimuleerd, wat effect kan hebben op obstipatie en maagklachten. Doordat er geholpen wordt bij het optillen van de benen ligt het accent minder op het verbeteren van de spierkracht, maar meer op de interne gezondheidseffecten.

"De cobra-houding": Door jezelf met de armen op te duwen, open je de borst en komt er rek op de voorkant van het bovenlichaam. Door de beweging in de rug wordt de spanning in de onderrug verminderd. Ook is het een goede oefening om de beweeglijkheid in het strekken van de rug te behouden. Daarnaast worden voornamelijk de organen ter hoogte van de borst (hart en longen) en de nieren gestimuleerd. Het helpt ook de wervelkolom in lijn te brengen en constipatie en gas te verminderen.

"Ontspanning": Na ongeveer 20 minuten, waarin veel delen van het lichaam van het kind zijn versterkt en opgerekt, is het tijd om te rusten om alle gunstige effecten van de houdingen en bewegingen te vergroten. Bij yoga doen we dat met een diepe ontspanning. Tijdens deze ontspanning laten de spieren en zenuwen de opgebouwde spanning los en wordt er een gevoel van rust en aandacht teruggebracht.