Wat is Yoga en wat doet het voor mijn kind?
Yoga is meer dan 3000 jaar geleden in India ontstaan. Binnen "het Yoga" bestaan inmiddels vele verschillende vormen. In mijn lessen ligt het accent op Hatha Yoga. Hatha Yoga werkt allereerst op het lichaam: het helpt wervels weer in lijn te brengen, het verbetert de flexibiliteit en versterkt spieren en bindweefsel. Tegelijkertijd heeft het effect op de inwendige organen: huid, hart, longen en spijsvertering worden gereinigd, het zenuw- en hormoonstelsel worden in balans gebracht en de hersencellen worden gevoed en gestimuleerd. Het eindresultaat: meer mentale helderheid, emotionele stabiliteit en een groter gevoel van welzijn.
Omdat Yoga op zoveel niveaus werkt, heeft het veel mogelijkheden als een effectieve therapie voor chronische ziektes en aandoeningen die niet goed reageren op conventionele behandelingen. Daarom verrassen kinderen met Down syndroom en andere ontwikkelingsstoornissen die vaak Yoga beoefenen hun ouders en leerkrachten met de snelheid waarmee ze basis motorische, communicatieve en cognitieve vaardigheden aanleren. Ook kan Yoga kinderen met leerstoornissen helpen een betere concentratie, meer evenwicht en kalmte te ontwikkelen in hun dagelijkse leven.
LESSEN
Mijn lessen bestaan uit 4 onderdelen:-
Asana
Dit betekent letterlijk 'houding'. Actieve houdingen verstevigen bepaalde spiergroepen en stimuleren de hersencellen. Passieve houdingen worden vooral gebruikt tijdens meditatie, ontspanning en 'pranayama' (ademhalings-oefeningen). Het grootste voordeel van het doen van 'Asana's' is dat we leren te ontspannen in een bepaalde houding. Echte ontspanning ontstaat uit een diepe concentratie waarbij de geest zich focust op één enkel onderwerp. Tijdens het uitoefenen van asana's is dat onderwerp 'het lichaam'. -
Pranayama
Dit is de kunst van de juiste ademhaling. 'Adem' is de belangrijkste voeding voor ons lichaam. Aan het begin van elke sessie doen we een aantal ademhalingsoefeningen om het kind voor te bereiden op de asana's (Yogahoudingen). -
Ritme en melodie
Gecombineerd met handbewegingen om zowel de concentratie, de coördinatie van de ademhaling, als de communicatie- en bewegingsvaardigheden te verbeteren. -
Diepe ontspanning
Elke Yoga sessie wordt afgesloten met een diepe ontspanning. Tijdens de 7 minuten in stilte en rust zonder beweging zorgt de ontspanning er voor dat het lichaam zo veel mogelijk profiteert van de voorgaande asana's en pranayama's.
KINDEREN MET DOWN SYNDROOM
Bij deze kinderen helpen asana's het hele lichaam te stretchen, ontwikkelen en versterken. Asana's hebben een gunstig effect op de inwendige organen en helpen klieren uit te balanceren en te revitaliseren. Dit helpt de kinderen slank en flexibel te blijven. In combinatie met ademhalingsoefeningen verbeteren asana's lichaamsbewustzijn, concentratie en geheugen.
KINDEREN MET CEREBRALE PARESE
Het beoefenen van asana's (yogahoudingen) gevolgd door een diepe ontspanning kan helpen om de hoge spierspanning, die kenmerkend is voor de meeste kinderen met CP, aanzienlijk te verminderen. Het vasthouden van een asana geeft de spieren en pezen een ontspannende 'stretch' hetgeen de stress, stijfheid en te hoge spanning in het spierstelsel en de gewrichten vermindert. Tegelijkertijd zorgen de asana's er voor dat de delen in het lichaam met een lage spierspanning geoefend worden. Zo verbeteren asana's problemen met een te lage en een te hoge spierspanning bij kinderen met CP.
Het belangrijkste voordeel van het doen van asana's is dat ze de wervelkolom stretchen en 'uitlijnen'. Asana's buigen en draaien de wervelkolom in alle richtingen. Dit helpt om meer ruimte te maken tussen de wervels en vermindert de druk op de tussenwervelschijven en zenuwen. Het verminderen van de druk op de radiale zenuwen zorgt er voor dat de spierspanning van het hele lichaam lager wordt en de werking van de zenuwen verbetert. Hierdoor is het kind in staat zowel een groter bewegingsbereik als een betere coördinatie te ontwikkelen en daardoor ook meer zelfstandigheid.
KINDEREN MET een stoornis in het Autismespectrum
Bij deze kinderen begin ik met het opbouwen van een sterke band. Ik stap als het ware in hun wereld en probeer zo hun vertrouwen te winnen. Pas als ik een basis van wederzijds vertrouwen heb opgebouwd, begin ik met wat houdingen en ademhalingsoefeningen om hen te helpen uit hun schulp te kruipen en zo in de wereld van sociale interactie te komen. Langzamerhand komen er meer oefeningen en de diepe ontspanning bij.
De combinatie van asana's, pranayana's en diepe ontspanning versterken het zenuwstelsel, verbeteren de algemene gezondheid en verbeteren de lichaamsbewustheid en concentratie.
Door een optimale fysieke en psychische integriteit te bereiken helpt Yoga-therapie kinderen met autisme nieuwe beweging-, communicatie- en sociale vaardigheden te ontwikkelen.
KINDEREN MET ADHD
Bij deze kinderen helpt Yoga het centrale zenuwstelsel te kalmeren en versterken. Het helpt hen om in contact te komen met hun lichaam op een ontspannen, niet-competitieve manier. Deze kinderen hebben vaak moeite met leren door hun hyperactiviteit en doordat ze snel afgeleid zijn. Daarom begin ik met pranayama en wat asana's voordat ik hen een hele yogaroutine leer. Dit helpt hen eerst rustig te worden zodat ze instructies kunnen volgen. Een wisselende neusademhaling is juist voor deze kinderen heel heilzaam omdat het geest tot rust brengt en de linker- en rechterhersenhelft in balans brengt. Een goede ademhaling is bij hen een belangrijk onderdeel van de yogasessie. Als het kind eenmaal in staat is aanwijzingen op te volgen, kan ik langzamerhand meer asana's en diepe ontspanning introduceren.
KINDEREN MET ADD
Bij deze kinderen begin ik met ademhalingsoefeningen omdat de ademhaling sterk verbonden is met de emotie, maar pas nadat ik eerst een band met hen heb opgebouwd om hun vertrouwen en aandacht te winnen. Naast het positieve effect op de emoties stimuleert pranayana ook belangrijke gebieden van de hersenen en het centraal zenuwstelsel. Door combinatie met asana's en ontspanning wordt het effect van pranayana nog vergroot.
Door regelmatige yogabeoefening ontwikkelen deze kinderen meer lichaamsbewustzijn, emotionele stabiliteit en concentratie. Doordat hun algehele prestaties verbeteren groeit hun zelfvertrouwen.